...edellinen sivu     seuraava sivu...

Suomalaisen kulttuuriperinnön säilyttämisen arvosta

Nykyään on muotia puhua eläin- ja kasvilajien säilyttämisestä. Mutta sitäkin vähemmän tunnetaan huolta kunkin kansallisten kulttuurien pelastamisesta.

Minä olen täysin vakuuttunut ja uskon lujasti, että meidän kansallisella kulttuurilla, on se sitten korkeakulttuuria tai alempaa kulttuuria, on siinä olemassaolon oikeutuksena kuin globaalilla IT-ajan kasvottomalla kulttuurilla. Meillä on sellaisia ilon ja tyytyväisyyden aiheita, jotka tekevät lähes merkityksettömiksi kaiken sen alemmuudentunnon kompensaatioksi hankkimamme kansainvälisen tunnustuksen erilaisissa yksittäisissä kilpailulajeissa, jotka tiedostamattomalla tasolla vain alentavat oman, varsinaisen kulttuurimme arvostusta.

Mitä arvoa sitten on suomalaisella kulttuurilla? Kun palautamme mieleen sanan alkuperäisen merkityksen, ymmärrämme koko asian sisältörikkauden. Niin kuin maanviljelijä tai puutarhuri kykenee kasvattamaan satoja tai tuhansia erilaisia kasveja, niin kykenevät maapallon kansat tuottamaan mitä erilaisempaa hengenviljelyä - ainakin teoriassa. Mikä rikkaus onkaan ihmiskunnan eri kielissä, erilaisissa kansallisissa tavoissa, kunkin kansan taiteissa. Täällä kasvihuoneilmiössäkin saamme ihailla kiinalaisten perinteistä puutyötaitoa ja egyptiläistä tapaa tehdä huonekaluja. Niin kuin puutarha, jossa on lukemattomia erilaisia ja erivärisiä kukkia tekee suorastaan huumaavaan vaikutuksen vierailijaan, samoin tekevät ihmiskunnan erinäköiset ja erilaiset kulttuurisaavutukset vaikutuksen siihen, joka osaa nähdä ja ymmärtää niitä. Kaikkien kukkien, eikä vain yhden lajin, tulisi voida kukkia!

Suomalaisen kulttuurin arvo on juuri siinä itsessään, ei muussa. Se on siinä, että se kykenee tulkitsemaan oman kansamme historiallisista lähtökohdista käsin kansamme sielunliikkeitä – uskoamme, pelkoamme, vihaamme, rakkauttamme. Kussakin kansallisessa kulttuurissa ovat tietyt vain sille ominaiset sävellajit, joissa se värähtelee. Se ilmene erityisesti vanhassa suomalaisessa kulttuurissa, mutta henkii vielä jälkihehkujaan tänäkin päivänä. Missä muussa maassa kuin Suomessa on voitu tuottaa ja toteuttaa sellaisia melankolisia tragikomedioita, joita Aki Kaurismäen elokuvat ovat?

...edellinen sivu     seuraava sivu...

www.kasvihuoneilmio.fi